ons manifest
1
Ongesteld zijn is geen keuze.
2
Iedereen heeft het recht om het op een gezonde, veilige en een zo comfortabel mogelijke manier te doen.
3
Toch kampt Nederland met menstruatiearmoede. Dat betekent dat er mensen zijn die niet de financiële middelen hebben om menstruatieproducten te kopen en/of onvoldoende kennis hebben over ongesteldheid.
4
Dit heeft mogelijk gevolgen voor hun hygiëne en gezondheid, verhindert dagelijkse activiteiten en zorgt voor schaamte en stress.
5
Oftewel: niet alleen zij, maar wij allemaal hebben een probleem. En dat moet bestreden worden.
6
Dit doen we allereerst door kennisvergroting over menstruatie. Voorlichting dus. Hiermee beginnen we al op de basisschool, voor álle kinderen.
7
Want pas als iedereen weet hoe menstruatie werkt, verdwijnt het taboe en worden de problemen die ermee gepaard gaan herkenbaar.
8
Een thema als menstruatiearmoede komt hierdoor gemakkelijker en breder onder de aandacht.
9
Dat dit gebeurt is belangrijk omdat taboes voor barriėres zorgen. Zo is het voor sommige vrouwen moeilijk om de juiste producten te verkrijgen. Simpelweg omdat ze zich schamen.
10
Maar menstrueren is niet vies of gek. Menstrueren hoort er gewoon bij.
11
Daarom moet iedereen, geheel naar wens, toegang hebben tot voldoende goede, veilige en gezonde spullen. Denk aan maandverband, tampons, cups, pijnstillers etc.
12
Onder het recht op een comfortabele menstruatie valt ook het recht op sanitaire voorzieningen: 24/7 toegang tot een wc en wasbak is noodzakelijk voor iemand die ongesteld is.
13
Niet wij, maar de overheid heeft de taak om menstruatiearmoede te signaleren en op te lossen. Ook dienen zij ervoor te zorgen dat menstruatieproducten worden meegenomen in de begroting van gemeentelijke opvanglocaties, zoals AZCs en BBBs én op scholen en in openbare ruimten.
14
En pleiten we voor een gendersensitieve aanpak in de hulpverlening. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat er in opvangcentra en andere hulpverleningsorganisaties niet altijd aandacht is voor menstruatie.
15
Ten slotte is meer onderzoek en inzicht naar menstruatiearmoede noodzakelijk. Pas dan kan er een concreet actieplan ongesteld opgesteld worden.
Made on
Tilda